ÚJ SZAVAZÁS!

2010. július 5., hétfő





Bronislaw Komorowskit választották elnöküknek a lengyelek




Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltje végzett az élen a lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában, a szavazatok 40,7 százalékát szerezve meg - exit-poll eredmények szerint.
Legföbb vetélytársa, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 35 százalékot kapott. Mivel egyikük sem szerezte meg a szavaztok több mint 50 százalékát, ezért július 4-én második fordulót tartanak.

A felmérést a szavazóhelyiségekből távozók szavazók megkérdezése alapján készítette a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet, s a TVP közszolgálati televízióban ismertették.
Két másik felmérés még nagyobb előnyt mutatott ki Komorowski javára. A többi nyolc jelölt eredménye messze elmarad mögöttük a megmérettetésen. A választás idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - amelyben Lech Kaczynski elnök és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Az 57 éves Komorowski, aki a szerencsétlenség után a szejm elnökeként automatikusan ügyvezető államfő lett, ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja már korábban őt választotta elnökjelöltjének.
A katasztrófa előtti közvélemény-kutatások Komorowski győzelmét jelezték előre az újabb mandátumért indulni szándékozó, de nem túl népszerű Lech Kaczynskival szemben. A tragédia után viszont megnőtt a rokonszenv a Kaczynski-család iránt, és miután az elnök ikertestvére, a volt kormányfő, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski bejelentette, hogy fivére helyett ő indul a választáson, szorosabbá vált a küzdelem a két egymással vetélkedő párt aspiránsa között.

Nincsenek megjegyzések: