ÚJ SZAVAZÁS!

2010. augusztus 12., csütörtök


Az Európa Tanács kimondta:"Átverés volt a H1N1..."


Annak volt igaza, aki fütyült az oltásra. A H1N1-járvány kezeléséről szóló nemzetközi jelentés feltárta, hogy azok az orvosok, akik oltóanyagok nagy mennyiségű vásárlására adtak tanácsot a különféle kormányoknak, szinte valamennyien nagy gyógyszergyárak ügynökei voltak.

A rangos British Medical Journalban közzétett jelentés szerint a WHO irányelveit összeállító szakértők valamennyien rendszeres fizetett tanácsadói a H1N1 elleni oltóanyag két legnagyobb gyártójának, a Roche-nak és a GlaxoSmithKline-nak. A WHO azon döntése, hogy az újinfluenza terjedését járványnak minősítse, szintén ezektől a szakemberektől származott.

Bár a laboratóriumi vizsgálatok szerint a H1N1 világszerte több, mint 18 ezer halálos áldozatot követelt, valójában a vírus jóval kevésbé bizonyult veszélyesnek, mint eleinte állították. A legtöbb beteg csak enyhe tüneteket produkált.

Az Európa Tanács pénteken kiadott jelentése megrótta a WHO-t a járványügyi közlemények átláthatatlansága miatt is, kijelentve, hogy a szervezet hatalmas pénzösszegeket pocsékolt el "igazolatlan félelmek" miatt. Paul Flynn, a jelentés szerzője szerint a WHO figyelmeztetései "gólyalábakon járó túlzások" voltak.

- A WHO megváltoztatta a legsúlyosabb járványhelyzet elrendelésének feltételeit. Míg eredetileg egy ilyen járvány hatalmas mennyiségű halálesetet feltételezett, a változtatás óta már sokkal enyhébb feltételek mellett is járványveszélyt lehet hirdetni. Ez nagyon szokatlan. Ezután pedig tettek egy bejelentést, miszerint az 1918-as spanyolnáthához hasonló szintű járvány közeleg. Ennek semmiféle tudományos alapja nem volt. Veszéllyel riogatták a világot, és hatalmas költségekbe verték az országok egészségügyi rendszerét.

Gregory Hartl, a WHO genfi szóvivője azonban tagadta, hogy bármiféle befolyás alatt álltak volna.

- 2009 áprilisában nagyon keveset lehetett tudni erről az új vírusról. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy figyelmeztessünk a veszélyre - mondta. - Mi csak segítséget nyújtottunk tagállamainknak abban, hogy az ismeretlen helyzetben felkészülhessenek a legrosszabbra. Csupán a szerencsén múlott, hogy a vírus sokkal enyhébb tüneteket produkált, mint eleinte sejthető volt. Képzeljük el, mi történt volna, ha a WHO nem tesz semmit, és kitör ez a járvány, annyi halottal, amennyi valóban lett.


A WHO a járvány bejelentése idején új vakcinák kifejlesztését sürgette, attól tartva, hogy a járvány milliónyi halálos áldozatot okozhat. A tehetősebb országok így milliárdokat költöttek gyógyszerekre, amelyeknek semmi hatásuk nem volt, ma pedig feleslegessé váltak. Európa-szerte számos kormány próbálja most eladni sertésinfluenza elleni oltóanyag-készletét. A WHO azonban nem javasolja ezt, és továbbra is azt tanácsolja, hogy az államok tanúsítsanak maximális körültekintést a járvány kérdésében. A vírus ugyanis továbbra is veszélyes lehet bizonyos veszélyeztetett csoportokra, így a gyermekáldást váró nőkre, a fiatal gyermekekre és a légúti betegségekben szenvedőkre. Ezeknek a csoportoknak továbbra is ajánlják a védőoltást.

Dr. Fiona Godlee, a British Medical Journal főszerkesztője úgy nyilatkozott az al-Dzsazíra televíziónak, hogy a WHO-t elmarasztaló jelentés nem lepte meg, de a közvélemény valószínűleg felháborodással fogadja majd.

- A világ kormányainak komoly döntést kellett hoznia, hatalmas pénzösszegekről kellett dönteni. Fel kell tárni, hogy a gyógyszerlobbi vajon milyen mértékben befolyásolta a WHO tevékenységét - mondta. - A British Medical Journal stábjának vizsgálata azt mutatta ki, hogy valóban megnövekedett az influenzás betegek száma amikor a járványt bejelentették, amikor a tömeges vakcinagyártást elrendelték, illetve amikor a WHO az oltóanyag felhalmozását tanácsolta a kormányoknak. De az intézkedések nagyon súlyos tévedéseken alapultak.

A WHO jelenlegi álláspontja szerint a H1N1 vírus akár mutálódhat is valamilyen veszélyesebb, akár halálos betegséget okozó formába. Jelenleg a legtöbb megbetegedést a Karib-tenger térségében és Délkelet-Ázsiában okozza, Afrikában pedig csak szórványosan tűnik fel.



Nincsenek megjegyzések: