ÚJ SZAVAZÁS!

2010. július 18., vasárnap


Izraeli vállalatot vádolnak nukleáris anyagokkal való üzletelés miatt



Mialatt Izrael és az USA a világot riogatja Irán titkos atomprogramjával, a jelek szerint központi helyet foglalnak el a tiltott nukleáris anyagok kereskedelmében.

A Pelogy nevű izraeli vállalat korlátozás alá eső, a nukleáris iparban felhasználható anyagokat próbált kiszállítani a USA-ból Izraelbe, Indiába, Kínába és Dél Afrikába.

Az Egyesült Államokban egy USA-ba telepített izraeli vállalatot vádolnak atomfegyverekhez kapcsolódó anyagok izraeli exportjával. A vizsgálatot az Ipari és Biztonsági Iroda vezeti, és az eddigi megállapítások szerint a Pelogy nevű izraeli vállalat export korlátozás alá eső anyagokat próbált kiszállítani Izraelbe, Indiába, Kínába és Dél Afrikába. Izrael és India esetében az anyagok atomfegyverek előállítására alkalmasak. A vádakra azt követően került sor, hogy izraeli források július elején kijelentették, hogy az USA titokban írásos garanciát vállalt Izraelt nukleáris hasadó anyaggal történő ellátására. Washington erre úgy reagált, hogy Izrael a felelős saját tetteiért. Sokan tartják Izraelt a Közel Kelet egyetlen atomfegyverekkel rendelkező országának. A feltevések szerint a Dimona atomerőmű 1958-as megépítésétől Izrael több tucat atomtöltetet állított elő.

A legtöbb szakértő 100 és 200 közé becsüli az izraeli atomtöltetek számát, ami lényegében az 1980-as években Mordechai Vanunu, a Dimona reaktor dolgozója által kiszivárogtatott adatokon alapul. Izrael 60 éves történelme során eddig több háborút is kiprovokált a Közel Keleten, és jelenleg nagyobb is területeket tart megszállás alatt. Erőszakos politikájára jellemző a szándékos kétértelműség, ami igaz az atomfegyvereire is, azaz nem lehet tudni pontos adatokat fegyverarzenáljáról. Jelen ügy azért is kényes, mert pont Izrael és az USA riogatja a világot Irán titkos atomprogramjával, mialatt a jelek szerint központi helyet foglalnak el a tiltott anyagok kereskedelmében. Az elmúlt napok iráni tudós botránya is tisztázásra vár, ahol az Irán elleni szankciók szükségességének koronatanúja váratlanul megjelent Pakisztán Washingtonban levő követségén, azt állítva, hogy az amerikai titkosszolgálat erőszakkal rabolta el, és pszichológiai kényszerrel akarták rávenni, hogy terhelő adatokat szolgáltasson Irán atomprogramjáról.(politaktika)

Nincsenek megjegyzések: