ÚJ SZAVAZÁS!

2010. július 1., csütörtök




Morvai Krisztina cselekvésre szólítja fel az EU-t Gáza ügyében

Morvai Krisztina ismételten felszólalt a GUE képviselőcsoport által, az Európai Parlamentben rendezett, a Gázai humanitárius segélyflottilla elleni izraeli támadásról szóló meghallgatáson.

Morvai Krisztina felszólalásában a politikai deklarációk helyett konkrét lépésekre szólította fel képviselőtársait. Javasolta, hogy fogadjanak egy nyilatkozatot, amelyben az EU-t felszólítják az Izraellel kötött 2000-ben hatályba lépett társulási megállapodás - Euro-mediterrán megállapodás - felmondására, valamint hogy az EU tiltsa be az izraeli telepesek által termelt áruk importját az EU-ba, ily módon gyakorolva gazdasági nyomást Izraelre az emberi jogok és a nemzetközi jog betartatása érdekében.

A humanitárius akcióról röviden: Ciprusról kiindulva több hajón hatszáz civil utazott Gáza felé, hogy építési anyagokat (tégla, cement), alapvető élelmiszereket, egészségügyi csomagokat, iskolai felszerelést szállítsanak a Gázai övezetbe, ezzel ténylegesen megtörve a nemzetközi joggal ellentétes, a palesztin lakosságot mélyszegénységbe kényszerítő izraeli blokádot és felhívva a nemzetközi közösség figyelmét a palesztin nép elfogadhatatlan helyzetére. A humanitárius konvojt hajnali négykor, még nemzetközi vizeken, az izraeli hadsereg letámadta, ezzel kilenc ember halálát, és további ötven sebesülését okozva. Az izraeli hadsereg a támadás után a civileket jogtalanul és embertelen körülmények között fogva tartotta, bebörtönözte, sokukat megkínozta.

A konvoj részvevői a megélt traumák ellenére nem adják fel, hanem követelik, hogy a szállítmányuk jusson el a gázaiakhoz, és követelik egy független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását a történtek kivizsgálására, valamint eredeti céljuknak is megfelelően a blokád teljes és maradéktalan feloldását!

Az eseményen három szemtanú számolt be az izraeli támadó akcióról, elmesélve mindazt a brutalitást és az emberi méltóságot lábbal tipró bánásmódot, amellyel az izraeli hadsereg viseltetett a humanitárius akció tagjaival szemben.

Norman Peach, a Bundestag volt tagja, a Hamburgi Egyetem tanára, aki jelen volt a Free Gaza flottillán a támadáskor, a nemzetközi jog szakértőjeként az izraeli hadsereg akcióját kalóztámadásnak minősítette: Izrael ugyanis nemzetközi vizeken támadta meg a civil humanitárius segélyszállítmányt, a hajók fedélzetén lévő embereket elfogta, megkínozta, és fogva tartotta, a hajókat és azokon lévő szállítmányát lefoglalta.

Ez a kalóz cselekmény nemzetközi jogellenes, a IV. Genfi konvenciót sérti.

Az EU és Izrael közti Euro-mediterrán megállapodás 2. cikke szerint az EU és Izrael "közötti kapcsolatok, valamint a megállapodás minden rendelkezése az emberi jogok és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásán alapul, amelyek a Felek bel- és külpolitikáját irányítják és a megállapodás alapvető elemét jelentik."

A 79. cikk (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy "ha valamelyik fél úgy véli, hogy a másik fél nem teljesítette a megállapodásból eredő valamely kötelezettségét, megfelelő intézkedést hozhat." A 82. cikk továbbá kimondja, hogy "bármelyik fél, a másik fél értesítésével, felmondhatja a megállapodást."

Morvai Krisztina szerint, mivel Izraellel a megállapodás az emberi jogok és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásán alapul, azok a megállapodás alapvető elemét jelentik, azonban azokat Izrael a gázai blokáddal, a 2009. januári hadművelettel, valamint most legutóbb a humanitárius flottilla megtámadásával oly mértékben sértette meg, hogy ez alapján megértett a helyzet a megállapodás felmondására.

Nincsenek megjegyzések: